Tiener

De puberteit begint bij de helft van de kinderen met het Williams Beuren Syndroom vroeger dan gemiddeld. Bij meisjes start de eerste menstruatie ongeveer 2 jaar eerder, terwijl zij op dat moment verstandelijk nóg (veel) jonger zijn. Seksuele opvoeding, voorlichting en anticonceptie zijn daarom belangrijk in deze leeftijdsfase. Hierbij is het goed om te weten dat mensen met WBS meestal meer van het knuffelhormoon oxytocine hebben. Ga daarom met tieners en jongeren met WBS in gesprek over het stellen van grenzen, weerbaarheid, lichamelijke veranderingen en over welk gedrag wel en niet past bij vriendschap, verliefdheid en intimiteit.

Vanaf de puberteit lopen jongeren met WBS een verhoogde kans op suikerziekte, zeker bij forse gewichtstoename.

Jongeren, adolescenten (en ook volwassenen) met WBS kampen vaker dan gemiddeld met psychische problemen en gedragsproblemen. Denk aan depressiviteit, angst, obsessies, AD(H)D en stereotiep gedrag (het maken van bepaalde herhalende bewegingen).

Voor jongeren kan het moeilijk zijn om sociale situaties goed aan te voelen. Ook zijn zij door hun vriendelijkheid kwetsbaar. Hierbij speelt mee dat zij niet snel bang zijn voor andere mensen, zelfs niet voor mensen die ze niet kennen of mensen die op de meeste kinderen boos of bedreigend overkomen. Dit maakt hen kwetsbaar, bijvoorbeeld voor seksueel misbruik.

Mis geen update!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Beveiligingscode Beveiligingscode

Contact

Nederlandse Vereniging Williams Beuren Syndroom

Bolbergseweg 12a

4854 NG Bavel

Email: ofni.[antispam].@nvwbs.nl

 

KvK-nummer 64911551

Steun onze vereniging en profiteer daarmee van al het werk dat we doen in belang van jou of je kind.

ANBI